Ana SayfaBebekBebeklerde Zehirlenme: Nedenleri, Tedavileri

Bebeklerde Zehirlenme: Nedenleri, Tedavileri

Bebek veya çocuklarda; zehirlenme belirtileri, nedenleri, zehirlenmeleri önlemek için ipuçları, zehirlenme durumunda yapılması gerekenler...

Ebeveynlerin yeterince endişesi yokmuş gibi, kazara zehirlenmeler ne yazık ki yaygın bir olaydır. Her gün 300’den fazla çocuk Acil Serviste tedavi ediliyor ve Amerika Birleşik Devletleri’nde iki çocuk bir çeşit zehirlenme sonucu ölüyor. İyi haber şu ki, çocukluk çağı zehirlenmelerinin çoğu kaza eseridir ve bu nedenle uygun önlemlerle büyük ölçüde önlenebilir.

Zehirlenme Nedir?

Zehir, hastalığa, yaralanmaya veya ölüme neden olabilecek herhangi bir maddedir. Bu madde yutulursa, solunursa veya deri yoluyla emilirse zehirlenme meydana gelebilir. Bazı zehirler küçük dozlarda zehirlidir, ancak diğerleri yeterince büyük miktarlarda karşılaşıldığında zehirlenebilen zararsız maddelerdir. Zehirlenme hemen hemen her ortamda, herhangi bir maddeden ve herhangi bir biçimde (sıvı, katı veya gaz) meydana gelebilir.

Yaygın Zehirlenme Türleri Nelerdir?

Çocukluktaki maruziyetler genellikle keşif davranışı nedeniyle ortaya çıkar. Küçük miktarlarda bile ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilen birçok günlük madde vardır. Çocuklarda kasıtsız zehirlenmenin başlıca suçluları şunlardır:

1. İlaçlar

İlaçlar, çocuklarda kaza sonucu oluşan zehirlenme ölümlerinin önde gelen nedenidir. Bu, bir çocuğun evde bulunan ilaçları yutması veya bir ebeveynin yanlışlıkla çocuğa doğru dozdan fazlasını vermesiyle ortaya çıkabilir. Ve endişelendiğimiz sadece reçeteli ilaçlar değil. Reçetesiz satılan ilaçlar, diyet takviyeleri, homeopatikler (örneğin çay ağacı yağı), bitkiler ve vitaminler (örneğin demir) bile küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Bazı yaygın örnekler arasında analjezikler (örn. asetaminofen, aspirin), reçeteli antidepresanlar, kardiyovasküler ilaçlar (örn. digoksin), kan sulandırıcılar (örn. varfarin), tansiyon ilaçları (örn. metoprolol, verapamil), uyku yardımcıları (örn. zolpidem), opioid narkotikler (örn. fentanil) ve antihistaminikler (örn. difenhidramin).

İlaçlarla ilgili her şeyin hap şeklinde olması gerekmediğini unutmayın. Diğer formlar arasında cilt yamaları (egfentanil), enjekte edilebilirler (örn. insülin) ve göz damlaları (örn. Visine) bulunur.

İlaç zehirlenmesi belirtileri yutulan maddeye bağlıdır, ancak bir çocukta aşırı dozda ilaç kullanımının en belirgin belirtileri kusma, ishal ve/veya salya akmasıdır. Diğer semptomlar şunları içerir: aşırı terleme, karın ağrısı, genişlemiş veya sivri uçlu öğrenciler, konuşma bozukluğu, cilt veya gözlerin sararması, baş dönmesi veya nöbetler.

2. Ev Ürünleri

Zehirlenme, her yerde bulunan ev maddelerinin yutulmasından veya solunmasından kaynaklanabilir. Bunlara çamaşır suyu, duş/klozet temizleyicileri, çamaşır veya bulaşık makinesi deterjan bölmeleri, böcek ilaçları, böcek öldürücüler, boya incelticiler, fırın temizleyicileri, tahliye tıkanıklık gidericileri ve hatta yapıştırıcı dahildir. Bu maddeler, yutulduğunda çocuğun mide-bağırsak sistemine ve/veya hava yoluna zarar vermeleriyle ünlüdür. Bu maddelerden bazıları ayrıca doğrudan temas halinde cilde veya gözlere zarar verme potansiyeline sahiptir. Semptomlar yutulan ürüne göre değişir ancak ağız/boğaz/midede ciddi yanıklar, kanlı dışkı veya kusma, karın ağrısı, kafa karışıklığı, bilinç kaybı ve kasılmaları içerebilir.

3. Karbonmonoksit

Karbonmonoksit (CO), gazlı ocaklar/fırınlar, fırınlar, ısıtıcılar, giysi kurutucular, gazlı su gibi düzgün çalışmayan veya iyi havalandırılmayan yakıt yakan cihazlardan yayılan renksiz, kokulu, zehirli bir gazdır. ısıtıcılar, portatif jeneratörler, odun yanan şömineler ve sobaların yanı sıra arabalar. Küçük miktarlarda bile karbonmonoksit kalıcı nörolojik hasara veya ölüme neden olabilir. Erken belirtiler arasında donuk baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma, nefes darlığı, kafa karışıklığı, bulanık görme ve bilinç kaybı sayılabilir.

4. Ev Bitkileri

Birçok yaygın iç ve dış mekan bitkisi toksin içerir ve yutulduğunda boğaz tahrişi, mide bulantısı, kusma veya ishalden ciltte kabarma, nefes almada zorluk, deliryum, kasılmalar ve hatta ölüme kadar değişen semptomlara neden olabilir. Çocuklar tarafından yanlışlıkla yutulan en yaygın bitkiler arasında nergis, dilsiz baston, kaladyum, filodendron, pothos, yüksük otu, ortanca, zambak, zakkum, orman gülleri, mor salkım, İngiliz sarmaşık ve yılan bitkileri bulunur.

5. Alkol, Nikotin Ve Yasadışı Maddeler

Alkol zehirlenmesi, çocuklar yanlışlıkla şarap, bira veya likör gibi alkollü içecekleri içtiğinde meydana gelebilir. Alkol ayrıca parfüm, gargara, temizlik ürünleri ve el dezenfektanlarının yanı sıra reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçlarında da bulunur.

Küçük çocuklarda alkol zehirlenmesi, düşük kan şekerlerine neden olabilir ve bu da bilinç kaybına, kasılmalara ve komaya neden olabilir. Sigara, puro, çiğneme tütünü ve nikotin sakızında bulunan nikotin, küçük çocuklar tarafından yutulduğunda da zehirlenmeye neden olabilir.

E-sigaralar (sıvı nikotin içerirler) ve nikotin bantları, içeriği yutulursa veya ciltle doğrudan temas ederse zehirli olabilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri mide bulantısı ve kusma, nefes almada zorluk, kardiyak aritmi veya nöbetleri içerir. Kokain, metamfetamin, ecstasy, sentetik kanabinoidler (sentetik esrar, K2 veya baharat olarak bilinir) veya sentetik katinonlar (banyo tuzlarında bulunur) gibi diğer yasa dışı maddelerden zehirlenme de yutulduğunda onarılamaz zararlara neden olabilir. Bu ciddi sağlık sonuçları arasında teselli edilemez ağlama/sinirlilik, yavaş nefes alma, yüksek kalp hızı, göğüs ağrısı, bilinç kaybı ve nöbetler yer alır.

6. Hidrokarbonlar

Hidrokarbonlar, benzin, gazyağı, lamba yağı, çakmak sıvısı, boya inceltici veya sökücüler ve motor yağını içeren bir organik kimyasal madde ailesidir. Zehirlenme, bu toksinler yutulduğunda (daha küçük çocuklarda daha sık görülür) veya solunduğunda meydana gelir. Tatmak için çekici görünen maddeler olmasa da, hidrokarbonlar meraklı küçük çocuklar tarafından yutulabilir ve aspire edilerek pnömoniye veya akciğer iltihabına neden olabilir.

Hidrokarbonlar ayrıca sistemik olarak emilebilir ve büyük miktarlarda yutulduğunda merkezi sinir sistemi veya karaciğer toksisitesine neden olabilir. Hidrokarbonların solunması, daha büyük çocuklarda ve ergenlerde daha yaygın olmakla birlikte, tehlikeli kalp aritmilerine neden olabilir.

7. Piller

Piller alkalin elektrolitler içerir ve saatler, hesap makineleri, uzaktan kumandalar, el fenerleri, işitme cihazları, anahtarlıklar ve oyuncaklar gibi birçok yaygın ev eşyasında bulunur. Küçük çocuklar, özellikle tehlikeli olan bu yaygın nesneleri, özellikle yuvarlak, bozuk para, “düğme” pilleri yutmaya eğilimli olabilirler. Düğme piller, elektrik ünitesinin dışındayken güçlü bir elektrik yüküne sahiptir. Yutulduğunda, çocuğun üst yemek borusuna yerleşirler ve burada dokuyu aşındırırlar ve iki saatten daha kısa sürede hayati tehlike oluşturan hasara neden olurlar.

8. Kişisel Bakım Ürünleri

Pediatrik zehirlenmelerde en sık görülen maddeler kozmetik ve kişisel bakım ürünleridir. İçerisinde pudra, losyon, parfüm ve makyaj malzemelerinin yer aldığı bu ürünler sıklıkla kullanılmakta ve bu da onları kolay ulaşılabilir kılmaktadır. Küçük çocuklar, tatlarının da güzel olması gerektiğini varsayarsak, bu ürünlerin hoş kokusuna ilgi duyabilirler.

Parfümler, kolonyalar, tıraş sonrası, yüz temizleyiciler, saç tonikleri ve gargaralar, bu ürünlerin çoğu %50’den fazla etanol alkol içerdiğinden, çocukların yutması özellikle tehlikelidir. Az miktarda alkol bile, kısmen daha küçük vücut kütleleri ve metabolizma farklılıkları nedeniyle küçük çocuklar üzerinde tehlikeli etkilere neden olabilir. Bu, solunum, kalp hızı ve sıcaklıkta bozulmalara ve kan şekerlerinin düşmesine yol açarak nöbet, koma ve ölüme neden olabilir. Bu ürünlerin genellikle alkollü içecekler kadar alkol içerdiğine dikkat edin.

Kalıcı saçlar ve gevşeticiler de küçük miktarlarda (kostik suyu olmayanlar bile) tehlikelidir ve yemek borusu ve midede şiddetli kusmaya ve yanıklara neden olabilir. Tırnak cilası, tırnak yapıştırıcısı ve tırnak çıkarıcı dahil tırnak ürünleri, büyük miktarlarda yutulduğunda alkol zehirlenmesi semptomlarını taklit eden aseton içerebilir. Ayrıca bazı yapay tırnak yapıştırıcısı sökücüler, siyanüre benzer bir kimyasal içerir ve nöbetlere, bilinç kaybına ve kalp durmasına neden olur. Son olarak, tırnak astarları oldukça asidiktir ve bunları yutmaya çalışan çocukların ciltlerinde ve ağızlarında ani, dahili yanık semptomlarına neden olabilir.

Zehirlenme Tedavileri Nelerdir?

Çoğu zaman bir zehirlenme olayına tanık olunur ve sonrasında bebeğinizde boğaz ağrısı, nefes almada zorluk, uyuşukluk, mide bulantısı/kusma ve mide ağrısı veya dudak/ağız yanıkları olabilir. Bununla birlikte, bazı karşılaşmalara tanık olunmaz ve çocuğunuzun nefesinde garip bir koku, atipik salya akışı veya giysilerde olağandışı lekeler gibi başka belirtiler varsa, yüksek bir şüphe indeksi olmalıdır.

Zehirlenme başlangıçta ne kadar küçük görünürse görünsün, her zaman ulusal zehir danışma merkezi ile temasa geçilmelidir. 114 UZEM – Ulusal Zehir Danışma Merkezi, telefonunuza programlanmalı ve diğer bakıcılar için evinizde bariz bir yere yazılmalıdır. Haftada 7 gün, günde 24 saat kullanılabilir. Gerçek tedavi protokolü nihayetinde zehirli maddeye ve maruz kalma yoluna bağlıdır.

Yutulan Zehir

Çocuğunuzun zehir yuttuğuna tanık olursanız veya çocuğunuzu zehirli madde içeren açık veya boş bir kap ile bulursanız:

  • Zehri hemen uzaklaştırın.
  • Madde hala çocuğunuzun ağzındaysa parmaklarınızla çıkarın veya çocuk daha büyükse çocuğunuza kendi isteğiyle tükürtmeye çalışın.
  • Kusmaya neden olmayın.
  • Zehirlenmeyle ilgili herhangi bir paketleme talimatını takip etmeyin, çünkü bunlar genellikle eskidir.
  • Zehir kontrolünü çağırın. İçindekiler listesi veya reçeteli şişe de dahil olmak üzere tüm ambalajları el altında bulundurduğunuzdan emin olun.

Cilt Üzerinde Zehir

Çocuğunuz vücuduna bir kimyasal dökerse:

  • Kendi temasınızı sınırlamaya dikkat ederek, kontamine olmuş giysileri hemen çıkarın.
  • Cildi ılık (sıcak değil) suyla durulayın.
  • Cilt yanık belirtileri gösteriyorsa, 15 dakika boyunca durulamaya devam edin.
  • Daha fazla talimat için zehir kontrolünü arayın.
  • Etkilenen bölgeye tereyağı, gres veya merhem sürmeyin.

Gözlerdeki Zehir

Çocuğunuz gözlerine zehir sıçratırsa:

  • Göz(ler)i ılık (sıcak değil) suyla yıkayın, gözün burna en yakın olan iç köşesini hedefleyin ve gözün üzerinden geçmesine izin verin. Gözünüzü parmaklarınızla açık tutun. En az 15 dakika boyunca yıkamaya devam edin. Çocuğunuzu lavabonun altında tutuyorsanız yardıma ihtiyacınız olabilir.
  • Daha fazla talimat için zehir kontrolünü arayın.
  • Talimat verilmedikçe göze merhem, göz damlası veya göz bandı sürmeyin.

Solunan Zehir

Çocuğunuz zehirli buharları veya gazları (kapalı bir garajda çalışan bir arabadan, sızdıran gaz deliklerinden veya temizleyicilerden veya çözücülerden gelen güçlü dumanlardan) soluyorsa:

  • Çocuğunuzu hemen temiz havaya çıkarın.
  • Çocuğunuz herhangi bir zorluk yaşamadan nefes aldığında, daha fazla talimat için zehir kontrolünü arayın.

112 Acil Ne Zaman Aranmalı?

  • Çocuğunuz nefes almada güçlük çekiyorsa, nöbet geçiriyorsa veya bilinç kaybı yaşıyorsa 112’yi arayın.
  • Çocuğunuzun nefesi durmuşsa, hemen Kardiyopulmoner Resüsitasyona (CPR) başlayın.
  • Çocuğunuz tekrar kendi başına nefes almaya başlayana veya başka biri devralana kadar suni teneffüs yapmaya devam edin.
  • Yalnızsanız, 112’yi aramadan önce 2 dakika CPR’a devam edin veya hemen başka birinin aramasını sağlayın.

Bebeklerde Ve Çocuklarda Zehirlenme Nasıl Önlenir?

bebeklerde ve cocuklarda zehirlenme nasil farkedilir ne yapilmali
bebeklerde zehirlenme: nedenleri, tedavileri 6

Çoğu kazada olduğu gibi, zehirlenmenin anahtarı önlemedir. Zehirlenme neredeyse her zaman önlenebilir. Aşağıdaki ipuçları size, ailenize ve arkadaşlarınıza kasıtsız zehirlenmelerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

  • Tüm ilaçları, küçük çocukların erişemeyeceği/erişemeyeceği ecza dolaplarında veya diğer çocukların açamayacağı dolaplarda saklayın. Bitkiler, vitaminler ve homeopatik ilaçların potansiyel zehirler olduğunu unutmayın.
  • Temizlik malzemelerini ve çamaşır/bulaşık kaplarını çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
  • Kimyasal ürünleri orijinal şişelerinde veya kaplarında saklayın.
  • Temizlik solüsyonları veya güzellik ürünleri gibi kimyasal ürünleri saklamak için yiyecek kapları (örneğin bardaklar, şişeler veya kavanozlar) kullanmayın.
  • Isıtma sistemlerine, su ısıtıcılarına ve diğer tüm gaz yakan cihazların bakımını her yıl kalifiye bir teknisyene yaptırın.
  • Evinize pille çalışan karbon monoksit dedektörleri takın ve her ilkbahar ve sonbaharda saatlerin saatini değiştirirken pilleri kontrol edin veya değiştirin.
  • Garaj kapısı açık bırakılsa bile asla bir arabayı garajda çalışır durumda bırakmayın.
  • Dışarıya havalandırılmayan bir soba veya şömine kullanmayın.
  • Ev içinde jeneratör, kömür ızgarası, kamp ocağı veya diğer benzin veya kömür yakan cihazlar kullanmayın.
  • Ev bitkilerini yerden ve ulaşamayacağı bir yerde tutun.
  • Alkol ve likörü kilit altında ve ulaşamayacağı bir yerde saklayın.
  • Çocukların yanında sigara içmeyin veya tütün ürünleri kullanmayın. Kullanıyorsanız bu ürünleri dışarıda bırakmayın; bittiğinde onları çocukların açamayacağı depoya geri koyun.
  • Tüm motor yağını, boya incelticilerini, çakmak sıvısını ve benzini ulaşamayacağı bir yerde saklayın.
  • Pillerin sağlam olduğundan emin olmak için pille çalışan oyuncakları kontrol ettiğinizden emin olun (özellikle düğme pilleri) ve tüm pilleri erişilemeyecek bir yerde saklamaya dikkat edin.
  • Kişisel bakım ürünleri, makyaj/kozmetik veya saç/tırnak ürünlerini kullandıktan sonra dışarıda bırakmayınız. Onlarla işiniz biter bitmez onları erişilemeyen bir depoya geri koyun.

Ebeveynlik, “ne olacağı” konusunda endişelenmenin göz korkutucu yükü olmadan yeterince zordur. Küçük çocukların neredeyse tüm zehirlenmeleri tesadüfidir, bu nedenle zehirlenmeleri daha ortaya çıkmadan önlemek için önlem alın ve her ihtimale karşı ne yapacağınızı bilin.

Bu bilgiler sadece eğitim ve eğlence amaçlı verilmiştir. Burada yer alan herhangi bir bilgi veya tavsiyeden doğrudan veya dolaylı olarak ortaya çıkan kişisel veya başka herhangi bir sorumluluk, kayıp veya risk için hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.

#Bebeklerde #Zehirlenme #Nedenleri #Tedavileri #Önlenmesi

KAYNAKBabylist
Yalçın
Yalçınhttps://www.eniyibebek.com/
"Eniyibebek.com" yazarı...Ailesine aşık bir baba...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR