Bebeklerde gaz sancısı özellikle anne ve babalar için büyük problem yaratır. Biz de Maya için çok uğraştık ve çok badireler atlattık. Bu makale sonunda özellikle “geceleri kabusa dönen anne ve babalar için” biraz faydamız dokunur diye ümit ediyorum. Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer sorusunun birçok cevabı vardır.
Bu makale doktor önerisi ya da tavsiyesi gibi bilimsel bir makale değildir. Bunun için herhangi bir adım atmadan her seferinde kendi doktorunuzun yönlendirdiği şekilde hareket edin. Her bebek farklıdır. Ben sadece bebeklerde gaz problemini gidermek için bizim denediğimiz tüm yöntemleri sizlerle paylaşacağım. Sizleri biraz olsun aydınlatmaya çalışacağım.
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde gaz sancısı, çoğu zaman gelişim sürecindeki bağırsakların hareketsizliğinden kaynaklanır. Özellikle yenidoğanlarda gaz problemi annenin tükettiği gaz yapan besinlerden de kaynaklanır.
Bebek, gazını çıkarmak için çok fazla efor sarfeder. Bebek kızarır, gerinmeye çalışır, ıkınır. Ama yenidoğan bebekler çoğu zaman başarılı olamaz. Bu da karınlarında (tıpkı bizde olduğu gibi) ağrıya, gaz sancısına sebebiyet verir. Tüm bunların sonucunda bebeklerde gaz sancısı başlar. Bebek rahatsızlanır ve ağlar. Hatta bazı bebeklerde anne babaları korkutucu şekilde çığlıklar görülür.
Gece boyunca uyuyamayan gazı olan bebek tabiki anne ve babasını da uyutmaz. Eli kolu bağlı şekilde gaz sancısının geçmesini bekleyen bizler, büyük strese gireriz. Sonuç olarak bebeklerde gaz sancısı, huzursuz bir aile ortamı yaratır.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde gaz sancısı genelde bebek 2 aylık olduğunda başlar. 2 buçuk – 3 ayına giren bebeklerde doruk noktasına ulaşır. Genelde bebeğin uyku saatine yakın zamanlarda yani geceleri yaşanır.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde gaz problemi masajla, gaz çıkarma teknikleriyle, prebiyotik ya da ilaçlar yardımıyla azalır. Bebek 6 aylık olduğunda geçer. Çünkü bebek artık hareketlenmiştir. Hareket edebilen, yatağında dönebilen bir bebek; bağırsak hareketlerini artıracağından gaz çıkartmakta zorlanmayacaktır.
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde gaz probleminin çözümü için “gaz çıkarma yöntemleri, teknikleri” uygulanabilir. Bu yöntemler omuzda taşımak, kiraz çekirdeklerinden oluşan bir kemeri ısıtıp karnına koymak, masaj yapmak gibi tekniklerdir.
Annelerin kendilerine veya bebeklerine gaz yapan besinlerden (portakal, domates vs.) biraz uzak durması da bebeklerde gaz sancısını azaltabilir. Yine annelerin kendi öğünlerinde mümkün olabildiğince kimyon kullanması annede gaz giderici etkiye sahiptir. Bu durum bebeğe de faydalı olabilir. Kesinlikle bebeğe kimyon verilmez. Anne, kendi yediği yemeklere kimyon katarak bunu yapabilir.
Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri
Omuzda Taşıma
Omuzda taşıma yaparken omzun sivri kısmı bebeğin karnına hafif bir baskı uygulayacak şekilde taşıma yapılmasına dikkat edilmelidir. Kolumuzu, bebeğin bacaklarını karnına çekip ayaklarını destekleyecek vaziyette tutarsak bebekler gazını daha kolay çıkarabilir. Omuzda taşıma esnasında sırtına yukardan aşağıya doğru hafif ovma hareketleri de gazlı bebeğin biraz daha rahatlamasını sağlayabilir.
Kiraz Çekirdeği Kemeri
Bazı bebek alışveriş sitelerinde satılan ve içinde bildiğimiz kiraz çekirdekleri olan kemerler var. Bunları bir şekilde ısıtıp karnına koyarsak yine faydalı olabileceği belirtilmiş. Biz denedik ve maalesef hiçbir fayda göremedik. Sizde deneyebilirsiniz.
Gaz Masajı
Diğer yöntem ise şiddetli ağrısı olmadığı zamanlarda gaz masajı yapılmasıdır. Bunun için bizim de çok iyi sonuç aldığımız “Ayşe ÖNER’in Gaz Masajı Tekniği” adlı videolarını izlemenizi öneriyorum. Hemen alta ekledim.
Gaz Giderici Yağlar
Bazen doğal yağlar kullanılarak bebeklerde gaz probleminin giderilmesinde kullanılabilir.
Tatlı Badem Yağı
Aktarlarda bulabileceğiniz tatlı badem yağını bebek masajı yaparken karnına çok az bir şekilde sürebilirsiniz.
Acı Elma Yağı (Adaçayı)
Acı elma yağını bebeğin ayaklarının altına çok az bir şekilde kullanın. Ayaklarını ısıtarak bebeğin biraz olsun rahatlamasını sağlayabilir.
Bilinen Duaları Okumak
Evet, ilginç gelebilir ama hem kendinizi ruhen rahatlatmak, hem de bebeğinizin rahatlaması için işe yarayabilir. Bildiğiniz her duayı okuyun. Hatta bir öneriniz varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Bebeğe Kolik Veya Sakinleştirici Müzikler Dinletmek
Kolik bebekler için hazırlanan müzikleri, delta dalgasını (bildiğiniz elektrik süpürgesi sesi), saç kurutma makinesinin sesini dinletebilirsiniz. Başlarda etkili olacağını düşünüyorum. Uzun bir süre bu müziklerle idare ettik.
Bebeği Arabayla Gezdirmek
Arabanın sesi anne karnındaki sese benzer seslerdendir. Bunun yüzünden ve hafif hafif sallanmaktan mıdır bilemem ama bu da etkili olabilir. Kızım sakinliyordu. Ta ki eve dönüp kapıdan içeri girinceye kadar. Uyanıyordu ve başa sarıyorduk.
Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İlaç, Damla ve Prebiyotikler
Bebeklerde gaz sancısı için listedeki tüm ilaç, bitkisel gaz giderici damla ve prebiyotikleri maalesef bizzat denedik. Hepsiyle ilgili deneyimlerimizi tek tek anlatıyorum.
Nurse Harvey’s Gaz Giderici Damla
Nurse Harvey’s ithal ve doğal bir damla. Tadı zeytinyağı gibi. Zaten içeriği de zeytinyağında bulunan simetikon içeriyor. Nurse Harvey’s gaz giderici damla, bebeklerde gaz sancısını gidermek için en popüler damlalardan biridir. İnternetten aldık. Fiyatı 45TL civarıdır. İçeriğinde kimyasal veya katkı maddesi yoktur. İlk başlarda (ilk 2-3 gün) işe yaradı. Gaz sancısı tam kesilmesede azaldı. Fakat 1 hafta sonra hiçbir etkisini göremedik ve bıraktık.
Metsil Gaz Giderici İlaç
Hatırladığım kadarıyla kendileri ilaçtır. Yani doğal içeriklerin yanında ilaç etkin madddeleri de vardır. Gaz gidermek ve sancıları azaltmak için en ucuz ilaçlar arasındadır. Yerli üretimdir. Doktor tavsiyesiyle kullandık. Hatta yanında bir çay kaşığı su ve yarım çay kaşığı zeytinyağı da (doktor tavsiyesiyle) denedik. Hiç bir fayda göremedik. Zaten kendisi ilaç olduğu için içimiz hiç rahat etmiyordu ve bıraktık.
Biogaia Gaz Giderici Prebiyotik
Bebeğimiz 4 aylığa yaklaşmıştı. Yine başka bir doktor tavsiyesiyle bu prebiyotiği (Biogaia) kullandık. Ağrılarını azalttığını düşünüyoruz. Bizim için gaz gidermede en etkili olan prebiyotik Biogaia idi. Sonrasında yaklaşık 2 buçuk ay kullandık. 2 kutu bitirdik ve fiyatı hatırladığım kadarıyla 65TL civarıydı. 6 aylık civarı kullanmayı bıraktık. Benzerleri (Zinco gibi) de piyasada mevcut. Ama bize bir bebekte Biogaia işe yaraken diğerinde farklı markalar işe yarayabilir deniyordu. Diğer prebiyotik damlaları eczacınıza ve doktorunuza danışarak deneyebilirsiniz.Bu arada biraz önce baktığımda BioGaia’nın d vitaminli damlasını gördüm. Yeni versiyon olabilir. Benim aldığımı bulamadım. Yine de yeni versiyonu d vitamini de içerdiğinden mutlaka doktorunuza danışarak kullanın.
Bebeklerde Gaz Sancısının Kesin Çözümü
Bebeklerde gaz sancısının kesin çözümü bebeğin 6 aylık olmasını beklemektir. Doktorumuzun bize kullandığı cümleleri aynen yazıyorum. “Ben de kendi çocuğuma damlalar, masajlar her şeyi yaptım fakat 6 ay olup hareketlenene kadar bir çare bulamadım” dedi. Bunu bize bir çocuk doktoru söyledi. Nitekim öyle de oldu. Her şeyi denedik. Bazı geceler şiddetli ağrılardan ötürü acile gittik. Lavman bile yapıldı. Bir türlü geçiremedik. 4 aylık civarı “Biogaia” prebiyotik damla ile biraz rahatladık. Damladan mı yoksa bebek büyüyordu ve 6 aylığa yaklaşmıştı ondan mıdır hala emin değilim.
Kısacası en başta söylediğim gibi bebeklerde gaz sancısı; bebek bacaklarını çalıştırıp, yatakta dönme hareketi yapınca (5-6 aylık civarı) geçer. Bu süreye kadar yukarıdaki yöntemleri, damlaları, prebiyotikleri deneyebilirsiniz. Umarım bizimkisi gibi süreçlerden geçmezsiniz. Lütfen farklı yöntemlerle bu süreci iyi atlatanlar yorumlara yazsın. Yazsın ki anne babaları ve güzel varlıklarımızı biraz olsun rahata erdirelim.