Ana SayfaBebekBebeklerde Ateş - Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Ateş – Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Ateş Nedir? Ateşe Ne Sebep Olur Ve Nasıl Düşürülür? Bebeklerde Ateş Hakkında Her Şey!

Bebeklerde ateş, yaygın ancak endişe verici bir semptomdur. Burada ateşi nasıl tanıyacağınızı, neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edeceğinizi öğrenin.

Bebeklerde ateş altta yatan bir sağlık durumunun işareti olabilir, bu nedenle sebebini anlamak ve ne zaman tıbbi yardım almak gerektiğini anlamak önemlidir. Bebeklerde ateşin belirti ve semptomları, olası nedenleri ve evde ateşin güvenli bir şekilde nasıl tedavi edileceği hakkında bilgi edinin.

bebeklerde ates hakkinda bilinmesi gereken her sey
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 8

Bebeklerde Ateş Nedir?

bebeklerde ates kac olmali
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 9

Bebeklerde ateş, vücut sıcaklığının normal aralığın üzerine çıkması olarak tanımlanır. Çoğu durumda, bebeklerde ateş ciddi bir hastalık belirtisi değildir, ancak bebeğinizin ateşi varsa, ateşini düzenli olarak ölçmek ve diğer hastalık belirtilerini izlemek önemlidir. Ateş her yaşta ortaya çıkabilir, ancak tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle çocuklarda bebeklerde ateş daha yaygındır.

Bebeklerde Zehirlenme: Nedenleri, Tedavileri

Ateşe Ne Sebep Olur?

bebeklerde ates nasil dusurulur
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 10

Virüsler, kulak ve boğaz enfeksiyonları, mide-bağırsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları, aşılar, bazı ilaçlar ve hatta dehidrasyon dahil olmak üzere hemen hemen her tür enfeksiyon veya hastalık küçük çocuklarda ve bebeklerde ateşe neden olabilir. Özellikle küçük bebeklerde ciddi hastalıklara karşı daha savunmasız oldukları için ateş ortaya çıktığında tıbbi yardım almak önemlidir.

Bebekler İçin En İyi Demir İlacı 2023

Bebeğinizin Ateşi Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

bebeklerde ates dusurme
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 11

Doğru bir sıcaklık okuması, bebeğinizin ateşi olup olmadığını anlamanın tek yoludur. Çocuğunuzun ateşini dijital termometre, kulak termometresi veya temporal arter termometresi ile ölçebilirsiniz. 6 aydan büyük bebeklerde dijital ateş ölçer ve kulaktan ateş ölçer, doğumdan 3 aya kadar olan bebeklerde temporal arter ateş ölçer kullanılabilir. Bebeğinizin sıcaklığını ölçmek için en iyi yöntem için daima çocuk doktorunuza danışın.

Bebekler İçin En İyi Demir İlacı 2023

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür? Tedavi Yöntemleri

bebeklerde ates kac gun surer
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 12

Bebeklerde ateş genellikle asetaminofen veya ibuprofen gibi ilaçlarla tedavi edilir. Herhangi bir ilaç vermeden önce çocuk doktorunuza danışın ve her zaman etiketteki talimatları dikkatle takip edin. Doktorunuz ayrıca bebeğinize hafif giysiler giydirerek, odasını rahat bir sıcaklıkta tutarak ve ona çok fazla battaniye vermekten kaçınarak onu serin tutmanızı tavsiye edebilir.

Bebekler İçin Öksürük Şurubu İsimleri 2023

Ne Zaman Tıbbi Tavsiye Almalı?

bebeklerde ates dusurucu suruplar
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 13

Reçetesiz satılan ilaçlardan sonra bebeğinizin ateşi düşmüyorsa veya bebeğinizde kusma, öksürme, ishal veya kızarıklık gibi başka belirtiler varsa tıbbi yardım almanız önemlidir. Bebeklerde ateş daha ciddi olabilir ve bu nedenle endişeleniyorsanız onları doktora götürmeniz önemlidir. Bebeğiniz üç aylıktan küçükse ve ateşi 38°C’nin üzerindeyse hemen tıbbi yardım almanız da çok önemlidir.

Bebeklerde Ateş Hakkında En Önemli Soru ve Cevaplar

bebegimi ne zaman doktora goturmeliyim
bebeklerde ateş - nedenleri, belirtileri ve tedavisi 14

Bebeğimin neden ateşi var?

Çoğu durumda bir enfeksiyonu olduğu için. Ateş, patojenik mikroplarla savaşmak için vücudun güçlü bir silahıdır. Ancak ateşin hangi patojenden kaynaklandığını söylemek zordur ve çoğu zaman gerekli bile değildir. Çoğu zaman, sadece basit bir viral enfeksiyondur. Vücudun bu savunma tepkisine neyin neden olabileceğini bulmak için başka belirtiler olup olmadığını kontrol edin ve ateş eğrisine bakın. Bazı nedenlerin tanınabilen tipik ateş eğrileri vardır. Verilerle çocuk doktorunuza danışın.

Endişelenecek bir sebep mi?

Çoğu durumda, hayır. Ateş vücudun sağlıklı bir tepkisidir. Isınır, bu nedenle mikroplar kolayca yerleşemez ve çoğalamaz. Tüm çok hücreli organizmalar tarafından milyonlarca yıldır uygulanan bir reaksiyondur. Hatta bazı çalışmalar, ateş sürekli ilaçla düşürüldüğünde enfeksiyonların genellikle daha uzun sürdüğünü ve daha karmaşık olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte, ateşin acil müdahale gerektiren nedenleri de olabilir, örneğin çocuk ameliyat sonrasıysa ve bir iltihabı varsa. Her zaman içeriğe ve semptomlara bakın ve emin değilseniz çocuk doktorunuzla kontrol edin.

Çocuğum bulaşıcı mı?

Evet. Muhtemelen ateşin viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığını ve bu nedenle enfeksiyonun kendisinin bulaşabileceğini ancak ateşin geçmediğini varsayabilirsiniz.

Ateşi nasıl kontrol ederim?

Çocuğunuzun alnına elinizle (veya daha iyisi: dudaklarınızla) hızlı bir kontrol ile anlayabilirsiniz. Şüphenizi pekiştirirse, bir sonraki adımınız bunu bir ateş ölçeri ile doğrulamaktır. Piyasada farklı tipte termometreler vardır, ancak gerçekte bunlardan sadece birkaçı önerilebilir:
     Rektal termometre sizin ve çocuğunuz için rahatsız edicidir ve muhtemelen çocuğunuza zarar verebilir. Ölçülen değerler, rektal termometreyi ne kadar derine yerleştirdiğinize bağlı olarak da değişir. Daha büyük çocuklar genellikle bunu hiç kabul etmezler.
     Oral termometre yeterince doğru değildir ve daha küçük çocuklar için uygun değildir.
     Kulak içi termometrelerinin kullanımı rahattır ancak doğru kullanımı zordur: Yanlış kullanıldıklarında ve gerçek ölçümler için çok kısa olan ölçüm süreleri nedeniyle çılgınca sönebilirler.
     Derece° kulak içi termometre yerleşik cihazların avantajlarını birleştiren yeni bir termometredir. Sürekli olarak sıcaklık ölçen ve bu sayede yüksek doğrulukta ölçüm ve yüksek kolaylık sağlayabilen bir termometredir. Ek olarak, ebeveynlere sıcaklığın herhangi bir anda yükselip yükselmediği, aynı seviyede kalması veya düşmemesi gibi daha önemli bilgiler sağlar. Çocuklar bunu kolay kabul eder ve çocuğunuzun uykusu sırasında sıcaklığı izlemek bile mümkündür!

Ateşi ne sıklıkla almalıyım?

Geçerli sonuçlara varmak için ateşin kesin seyri, bazı tekil değerlerden daha önemlidir. Sıcaklık hızla yükselebilir veya düşebilir ve nasıl tepki vermeniz gerektiği, belirli bir değerden çok çocuğunuzun ateşinin hangi aşamasında olduğuna bağlıdır. Bu nedenle, en uygun durumda sürekli sıcaklık verilerine ihtiyaç vardır. Ancak sürekli ateşini ölçerek çocuğunuzu rahatsız etmek istemezsiniz.
Bu sorun derece° kulak içi termometre ile çözülür: Önemsiz tekil değerler değil, sıcaklığın tam eğrisini elde edersiniz – sürekli ve doğrudan! Akıllı telefonunuzda ateş eğrisini izleyebileceğiniz için ateşin yükselip düştüğünü hemen anlarsınız. Ve derece° kulakta rahat bir şekilde kaldığından, ateşini yeniden ölçmek için çocuğunuzu ısrarla rahatsız etmenize gerek kalmaz. Bu nedenle, bu kadar kolay yapılabiliyorken, sıcaklığı sürekli olarak ölçmemek için hiçbir neden yoktur.

Bir doktora görünmek zorunda mıyız?

Bu, çocuğunuzun yaşına, semptomlara, duruma ve enfeksiyonlara karşı olağan tepkilere ilişkin genel tepkisine bağlıdır. Şunlar olursa bir doktora görünmelisin:
     Çocuğunuz 3 aydan küçükse, 100.4 F (38°C) veya daha yüksek bir sıcaklıkta derhal doktoru aramalısınız. Bebeğiniz hasta görünüyorsa (zayıf, içmiyor), 100.4 F’den (38°C’den) düşük sıcaklıklarda bile doktorunuzu arayın. Bebekler enfeksiyon kaptığında genellikle ateşlenmezler.
     Ateş bir günden uzun sürerse ve çocuğunuz iki yaşında veya daha küçükse,
     Veya daha büyük çocuklar için üç günden uzun süren ateş olursa,
     Ateş düşürücü ilaçlar herhangi bir etki göstermiyorsa veya ateşi düşürüyor, ancak çocuğunuz hala normal davranmıyorsa,
     Halsizlik, baş ağrısı, ishal, kusma, mide ağrıları, deri döküntüleri, zor nefes alma veya boyun tutulması gibi başka hastalık belirtileri varsa,
     Çocuğunuz ateşli bir nöbet geçirdiyse,
     Olağandışı bir şey yüzünden endişeleniyorsanız mutlaka doktora başvurun!
 
Yukarıda belirtilen sorunlardan hiçbiri sizin durumunuz için geçerli değilse, çocuğunuzun ateşi var diye “sırf” doktora gitmeniz gerekmez.

Ateşi ne zaman, hangi sıcaklıkta düşürmeliyim?

Bu, sıcaklığa değil, çocuğunuzun genel durumuna bağlıdır. Ateşi 38°C (104 F) ise ama bununla iyi başa çıkıyorsa, ateşi düşürmeniz gerekmez. Öte yandan, 101.3 F’ye (38.5°C) sahipse ve kendini mutsuz hissediyorsa, ilaç tedavisi, biraz uyuması veya bir şeyler yemesi için yeterince iyi hissetmesine yardımcı olabilir, bu da daha iyi hissetmeye başlamasının anahtarıdır.

Ateş beyin hasarına neden olabilir mi?

Hayır. Ebeveynlerin korktuğu şey bu ama aslında endişelenmeye gerek yok. Yalnızca 108 F’nin (42.2°C) üzerindeki bir vücut sıcaklığı beyin hasarına neden olabilir ve bu yaygın bir hastalıkta olmaz. Aslında, enfeksiyonun neden olduğu bir ateş nadiren 40.5°C (105 F’nin) üzerine çıkar.
 
Vücudun termostatı bozuk ve kontrolden çıkmış değil: Ateş hala vücudun sıcaklık düzenlemesi tarafından kontrol ediliyor, sadece daha yüksek bir seviyede.

Hangi ilaçları verebilirim?

Çocuklara uygulanabilecek ateş düşürücü ilaçlar için iki seçenek vardır:
 
     İbuprofen (6 aydan küçük bebekler için önerilmez)
     Bebek Asetaminofen

 
Çocuğunuza asla aspirin vermeyin!
 
Tavsiye edilenden veya gereğinden fazla ilaç vermeyin. Çoğu zaman, çocuğunuza iyi uyuması ve iyileşmeye başlaması için yeterince rahatlama sağlamak için bir doz yeterlidir.

Dışarı çıkmamıza izin var mı?

Çocuğun yatakta kalabilmesi en iyisidir. Değilse, çocuğu uygun şekilde giydirdiğinizden emin olun (ki bu gerçekten zordur) ve dinlenmesine olanak sağlayın. Kötüleşen koşulların herhangi bir belirtisi için onu çok yakından izleyin.

Çocuğumu yıkamama izin var mı?

Prensip olarak evet, ancak gerekli değilse tavsiye edilmez. Çocuğunuzu yıkamanız gerekirse, çocuğunuzdan kaynaklanan rahatsızlık belirtileri konusunda dikkatli olun. Sıcaklık yükseldiğinde çocuğunuz üşür ve banyo yapmak iyi bir fikir değildir. Ancak sıcaklık doruğa ulaştığında ılık bir banyo biraz soğumaya yardımcı olduğu için zevkli olabilir. Aynı etki, ancak daha hafif, ılık bir sünger banyosuyla elde edilebilir.

Çocuğum ateşli bir nöbet geçirebilir mi?

Bu pek olası değil, ama olabilir. Tüm çocukların sadece yaklaşık %3 ila 5’i hayatlarında en az bir kez ateşli nöbet geçirir. Bu çocukların üçte ikisi yalnızca bir ateşli nöbet geçiriyor.
 
Ateşli nöbetler genellikle 6 yaşına kadar olan çocuklarda görülür. Ve ne kadar rahatsız edici olsalar da çoğu durumda nöbetler zararsızdır. Karmaşık bir nöbet durumunda acil yardım hattını arayın ve yardım alın.
 
Ne yazık ki, ateşli nöbetleri öngörmek zordur. Vücut ısısının yüksekliği bir risk göstergesi değildir. Nöbet, vücut sıcaklığındaki hızlı bir değişiklikten (yükselme ve düşme) kaynaklanır, ancak bunu önceden tahmin etmek henüz mümkün değildir. Yine de çocuğunuzun ateşini izlemek erken uyarı almanıza yardımcı olabilir.

Çocuğumu ateşten sonra tekrar ne zaman anaokuluna/okula getirebilirim?

Genel olarak, çocuğunuzun anaokuluna veya okula tekrar gitmesine izin verilene kadar en az 24 saat ateşsiz olması gerekir. Bazı bakım kurumlarının kendi kuralları vardır, ancak 24 saat, çocuğunuzun evde ateşsiz geçirmesi gereken minimum süredir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Gidermenin 7 Yolu

Bebeklerde Aşı Takvimi (Detaylı Liste) 2023

Bebeklerde Ateş Hakkında Daha Fazlası İçin (İngilizce Makale) Tıklayınız.

Yalçın
Yalçınhttps://www.eniyibebek.com/
"Eniyibebek.com" yazarı...Ailesine aşık bir baba...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR